27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde hiyerarşik yapıyı korumak ve Milli Birlik Komitesi'nin (MBK) faaliyetlerini denetlemek amacıyla kurulan Silahlı Kuvvetler Birliği (SKB), 1961 yılının Haziran ayında siyasi tarihe geçecek bir müdahalede bulundu. Kriz, Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel'in görevinden alınarak Washington'a atanmak istenmesiyle patlak verdi. Bu hamleyi ordu üzerindeki nüfuzlarına bir tehdit olarak gören SKB üyeleri, duruma sert tepki gösterdi.
Cunta yapılanması niteliğindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, Devlet Başkanı Cemal Gürsel'e bir muhtıra vererek İrfan Tansel'in derhal görevine iade edilmesini talep etti. Ordu içindeki bu gerilim, yeni bir müdahale riskini doğurunca yönetim geri adım atmak zorunda kaldı. Yaşanan bu restleşme sonucunda İrfan Tansel, 8 Haziran 1961 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevine resmen geri döndü.
Bu olay, Türkiye'de askeri vesayetin sivil ve askeri bürokrasi üzerindeki etkisini pekiştiren kritik eşiklerden biri olarak kabul edilir. İrfan Tansel'in göreve iadesi, Silahlı Kuvvetler Birliği'nin Milli Birlik Komitesi karşısında kazandığı bir güç gösterisi olmuş ve ilerleyen süreçte 22 Şubat ile 21 Mayıs darbe teşebbüslerine giden yolda askeri içi dengeleri derinden etkilemiştir.
TB Arşiv Kaydı #47030
6
Haziran
1961
65 Yıl Önce
Silahlı Kuvvetler Birliği'nin Cemal Gürsel'e Muhtırası ve İrfan Tansel Krizi
Ordu içindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, 1961 yılında Devlet Başkanı Cemal Gürsel’e muhtıra vererek görevden alınan Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel’in göreve iadesini sağladı.
47.6B
HİCRİ: 21 Zilhicce 1380
RUMİ:22 Şubat 1442
Ordu içindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, 1961 yılında Devlet Başkanı Cemal Gürsel’e muhtıra vererek görevden alınan Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel’in göreve iadesini sağladı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (6 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...