12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye'nin sivil yönetime geçiş sürecinde, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) siyasi partilerin kuruluş aşamalarını ve kadrolarını sıkı bir denetim altında tutmuştur. Bu dönemde kurulan ve emekli Orgeneral Turgut Sunalp liderliğindeki Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), kamuoyunda askerî yönetimin desteğini alan 'resmi' parti olarak algılanmasına rağmen Konsey'in denetiminden kaçamamıştır.
MGK, partinin kuruluş aşamasında üç kurucu üyenin adaylığını veto ederek siyasi arenadaki mutlak otoritesini bir kez daha sergilemiştir. Bu veto kararı, 1983 seçimlerine giden yolda sadece muhalif unsurların değil, askeri yönetime yakın duran yapıların dahi Konsey'in 'kontrollü demokrasi' süzgecinden geçmek zorunda olduğunu kanıtlamıştır.
Tarihsel bağlamda bu olay, Türkiye'nin çok partili hayata dönüş sancılarını ve askerî vesayetin siyasi aktörler üzerindeki belirleyici gücünü temsil eder. MDP, bu vetolara ve arkasındaki devlet desteği algısına rağmen 1983 seçimlerinde beklenen başarıyı gösterememiş ve Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi'nin gerisinde kalmıştır.
TB Arşiv Kaydı #47080
6
Haziran
1983
43 Yıl Önce
Milli Güvenlik Konseyi'nin MDP Kurucu Üyelerini Veto Etmesi
Milli Güvenlik Konseyi, 1983 genel seçimleri öncesinde Turgut Sunalp liderliğindeki Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin üç kurucu üyesini veto ederek siyasi sürece müdahalede bulundu.
47.5B
HİCRİ: 24 Şaban 1403
RUMİ:21 Şubat 1442
Milli Güvenlik Konseyi, 1983 genel seçimleri öncesinde Turgut Sunalp liderliğindeki Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin üç kurucu üyesini veto ederek siyasi sürece müdahalede bulundu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (6 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...