Monika Ertl, 1937 yılında Almanya'nın Münih kentinde, Nazi döneminin ünlü fotoğrafçısı ve belgeselcisi Hans Ertl'in kızı olarak dünyaya geldi. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ailesiyle birlikte Bolivya'ya göç eden Ertl, burada babasının yanında film yapımcılığı ve fotoğrafçılık eğitimi alarak yetişti. Gençlik yıllarında Bolivya'daki derin sosyal eşitsizliğe ve diktatörlük rejiminin baskılarına tanıklık etmesi, onun siyasi görüşlerinin radikalleşmesinde dönüm noktası oldu.
1960'ların sonunda Bolivya Ulusal Kurtuluş Ordusu'na (ELN) katılarak "Imilla" kod adını alan Ertl, Che Guevara'nın Bolivya'da katledilmesinin ardından devrimci mücadeleye daha sıkı bağlandı. Özellikle Guevara'nın infazından ve cesedine yapılan saygısızlıktan sorumlu tutulan Albay Roberto Quintanilla Pereira'ya yönelik 1971'deki suikast eylemiyle uluslararası alanda tanındı. Bu olay, onu Latin Amerika devrimci tarihindeki en dikkat çekici ve sembolik figürlerden biri haline getirdi.
Hayatının geri kalanını yeraltı faaliyetleri ve gerilla mücadelesiyle geçiren Monika Ertl, 1973 yılında Bolivya güvenlik güçleri tarafından kurulan bir pusuda öldürüldü. Hem bir belgeselci hem de bir eylemci olarak bıraktığı miras, Soğuk Savaş döneminin karmaşık siyasi atmosferinde bireysel bir başkaldırının ve radikal bir ideolojik dönüşümün çarpıcı bir örneği olarak tarih kayıtlarındaki yerini almıştır.
TB Arşiv Kaydı #159370
7
Agustos
1937
Doğum
89 Yıl Önce
Burç: ♌ Aslan
| Çin Burç: Öküz
Alman Devrimci ve Belgeselci Monika Ertl'in Doğumu
Alman asıllı belgesel yapımcısı ve devrimci Monika Ertl, Münih'te dünyaya geldi; hayatını Bolivya'daki direniş hareketlerine ve Che Guevara'nın intikamını almaya adadı.
2.0B
HİCRİ: 29 Cemaziyelevvel 1356
RUMİ:23 Mart 1442
Alman asıllı belgesel yapımcısı ve devrimci Monika Ertl, Münih'te dünyaya geldi; hayatını Bolivya'daki direniş hareketlerine ve Che Guevara'nın intikamını almaya adadı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (7 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...