1950'li yıllar, Türkiye'de Amerikan etkisinin ve Batı merkezli popüler kültürün hızla yayıldığı bir dönem olarak tarihe geçmiştir. Bu süreçte rock and roll müziği ve beraberindeki yaşam tarzı gençler arasında popülerlik kazanırken, dönemin muhafazakar ve milliyetçi sivil toplum kuruluşları bu değişime karşı direnç göstermiştir.
Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), 1956 yılında yaptığı resmi açıklama ile rock and roll dansını ve striptiz gösterilerini "milli ahlaka aykırı" bularak bu faaliyetlerin yasaklanmasını istemiştir. Teşkilat, bu tür eğlence anlayışlarının Türk gençliğinin kültürel değerlerini yozlaştırdığını savunarak hükümeti ve yerel yönetimleri önlem almaya çağırmıştır.
Bu olay, Türkiye'nin modernleşme sürecinde yaşadığı kültürel çatışmaları ve gençlik örgütlerinin toplumsal ahlak savunuculuğu rolünü üstlenmeye başlamasını göstermesi bakımından tarihsel bir öneme sahiptir. MTTB'nin bu çıkışı, ilerleyen yıllarda Türkiye'deki sağ-sol kutuplaşmasının kültürel temellerinden birini oluşturan "kültürel emperyalizm" tartışmalarının da erken bir örneğidir.
TB Arşiv Kaydı #5470
7
Ocak
1957
69 Yıl Önce
Milli Türk Talebe Birliği'nin Rock and Roll ve Striptiz Yasaklanması Talebi
Milli Türk Talebe Birliği, Batı kültürünün etkisiyle yayılan rock and roll müziği ve striptiz gösterilerinin ahlaki değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını talep etti.
20.6B
HİCRİ: 5 Cemaziyelahir 1376
RUMİ:1 Şubat 1442
Milli Türk Talebe Birliği, Batı kültürünün etkisiyle yayılan rock and roll müziği ve striptiz gösterilerinin ahlaki değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını talep etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (7 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...