12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından Türkiye'de ilan edilen sıkıyönetim rejimi, basın üzerinde yoğun bir denetim ve baskı mekanizması kurmuştur. Bu dönemde askeri yetkililer, kamu düzenini bozduğu veya sıkıyönetim bildirilerine aykırı düştüğü iddia edilen yayın organlarını geçici sürelerle kapatma yoluna gitmiştir. Söz konusu uygulama, dönemin siyasi atmosferinde medyanın nasıl bir denetim altında tutulduğunun somut bir göstergesidir.
Farklı siyasi yelpazelerde yer alan Dünya, Yeni Asya ve Bizim Anadolu gazetelerinin aynı anda yedişer günlüğüne kapatılması, sansür uygulamalarının ideolojik sınır tanımaksızın geniş bir alana yayıldığını kanıtlamaktadır. Bu olay, Türk basın tarihinde ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ve gazetecilik faaliyetlerinin askeri vesayet gölgesinde yürütüldüğü kritik bir eşik olarak kabul edilir.
TB Arşiv Kaydı #55160
7
Temmuz
1971
55 Yıl Önce
Dünya, Yeni Asya ve Bizim Anadolu Gazetelerinin Kapatılması
Sıkıyönetim Komutanlığı kararıyla Dünya, Yeni Asya ve Bizim Anadolu gazeteleri, yayın ilkelerine aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle yedişer gün süreyle kapatılarak yayın hayatına ara verdi.
43.3B
HİCRİ: 13 Cemaziyelevvel 1391
RUMİ:25 Şubat 1442
Sıkıyönetim Komutanlığı kararıyla Dünya, Yeni Asya ve Bizim Anadolu gazeteleri, yayın ilkelerine aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle yedişer gün süreyle kapatılarak yayın hayatına ara verdi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (7 Temmuz) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...