Bakırköy Belediyesi tarafından vatandaşların fikirlerini özgürce dile getirebilmesi amacıyla Özgürlük Meydanı'na yerleştirilen "Serbest Konuşma Kürsüsü", Türkiye siyasi tarihinin en ironik ve absürt olaylarından birine konu oldu. Kürsü, açılışının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra, halkın demokratik katılımını sağlamak yerine yasal bir engel olarak görülerek emniyet güçlerinin müdahalesine maruz kaldı.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet edildiği gerekçesiyle, bizzat kürsünün kendisi bir "suç unsuru" gibi değerlendirilerek emniyet birimlerince yerinden kaldırıldı ve kelimenin tam anlamıyla "gözaltına alındı". Bu olay, o dönem Türkiye'de ifade özgürlüğü ve bürokratik vesayet arasındaki gerilimi simgeleyen trajikomik bir örnek olarak dünya basınında da yankı buldu.
Bir süre emniyet müdürlüğünde tutulan ve hukuki süreçte adeta bir "sanık" muamelesi gören kürsü, yapılan incelemeler ve kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından belediye yetkililerine iade edildi. Bu olay, Türkiye'nin demokrasi tarihinde ifade hürriyetinin önündeki sıra dışı engelleri ve yasaların uygulanış biçimindeki paradoksları gösteren önemli bir anekdot olarak hatırlanmaktadır.
TB Arşiv Kaydı #70790
8
Eylul
1989
37 Yıl Önce
Bakırköy Serbest Konuşma Kürsüsü Olayı
Bakırköy Özgürlük Meydanı’na kurulan Serbest Konuşma Kürsüsü, yasaya muhalefet gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı ve hukuki işlemlerin ardından belediyeye iade edildi.
40.3B
HİCRİ: 6 Safer 1410
RUMİ:9 Mart 1442
Bakırköy Özgürlük Meydanı’na kurulan Serbest Konuşma Kürsüsü, yasaya muhalefet gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı ve hukuki işlemlerin ardından belediyeye iade edildi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (8 Eylul) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...