1960'lı yılların başında Türkiye, askeri müdahalelerin ve siyasi istikrarsızlığın gölgesinde sancılı bir dönemden geçiyordu. 20 Mayıs 1963'te Talat Aydemir önderliğinde gerçekleşen ikinci darbe girişiminin başarısız olmasının ardından ilan edilen sıkıyönetim, basın ve ifade özgürlüğü üzerinde ciddi kısıtlamalara yol açtı. Bu baskı ortamında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, dönemin en etkili entelektüel mecralarından olan Yön ve Barış Dünyası dergilerini kapatma kararı aldı.
Doğan Avcıoğlu liderliğindeki Yön dergisi, 'devletçi-toplumcu' bir kalkınma modelini savunarak dönemin sol aydınları ve gençliği üzerinde büyük bir ideolojik etki yaratmıştı. Ahmet Hamdi Başar tarafından yayımlanan Barış Dünyası ise daha liberal ve demokratik bir çerçevede fikir üreten bir platformdu. Farklı ideolojik kutuplarda yer almalarına rağmen her iki yayının da eş zamanlı olarak susturulması, sıkıyönetim rejiminin toplumsal muhalefeti ve fikir hareketlerini kontrol altına alma politikasının somut bir göstergesi olarak Türk basın tarihine geçti.
TB Arşiv Kaydı #47700
8
Haziran
1963
63 Yıl Önce
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Tarafından Yön ve Barış Dünyası Dergilerinin Kapatılması
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, siyasi gerilimin arttığı bir dönemde Türkiye'nin önemli düşünce yayınlarından olan Yön ve Barış Dünyası dergilerinin faaliyetlerini durdurdu.
88.5B
HİCRİ: 15 Muharrem 1383
RUMİ:22 Şubat 1442
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, siyasi gerilimin arttığı bir dönemde Türkiye'nin önemli düşünce yayınlarından olan Yön ve Barış Dünyası dergilerinin faaliyetlerini durdurdu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (8 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...