8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 17 Nisan 1993'teki ani vefatı, Türk siyasetinde dengelerin hızla değişmesine neden oldu. Başbakan Süleyman Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, iktidardaki Doğru Yol Partisi'nin (DYP) genel başkanlık koltuğu ve Başbakanlık makamı boşaldı. Bu siyasi boşluk, parti içinde yeni lider arayışlarını ve rekabeti beraberinde getirdi.
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Tansu Çiller, bu kritik süreçte radikal bir karar alarak görevinden istifa etti ve DYP genel başkanlığına aday olduğunu duyurdu. Çiller, 'kentli, modern ve Batılı' imajıyla hem parti tabanında hem de kamuoyunda büyük bir ilgiyle karşılandı. 'Değişim' sloganıyla yola çıkan Çiller, Türk siyasetinde geleneksel lider profilinin dışına çıkan bir figür olarak öne çıktı.
13 Haziran 1993 tarihinde Ankara'da toplanan DYP Olağanüstü Kongresi'nde Tansu Çiller, rakiplerini geride bırakarak partinin yeni genel başkanı seçildi. Bu başarı, onun sadece bir parti lideri olmasını değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk ve tek kadın başbakanı unvanını alarak 50. Hükümet'i kurmasını sağladı. Çiller'in bu hamlesi, Türkiye'nin siyasi tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.
TB Arşiv Kaydı #47860
8
Haziran
1993
33 Yıl Önce
Tansu Çiller'in Bakanlıktan İstifası ve DYP Genel Başkanlığı Adaylığı
Devlet Bakanı Tansu Çiller görevinden istifa ederek Doğru Yol Partisi genel başkanlığına adaylığını açıkladı ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olma yolundaki süreci resmen başlattı.
88.7B
HİCRİ: 17 Zilhicce 1413
RUMİ:25 Şubat 1442
Devlet Bakanı Tansu Çiller görevinden istifa ederek Doğru Yol Partisi genel başkanlığına adaylığını açıkladı ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olma yolundaki süreci resmen başlattı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (8 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...