1990'lı yılların başında Kıbrıslı iş insanı Asil Nadir'in sahibi olduğu Polly Peck International şirketine yönelik İngiltere'de başlatılan soruşturmalar, Türkiye'deki medya sektöründe domino etkisi yarattı. Nadir'in medya yatırımlarının finansal kaynağının kesilmesiyle birlikte, Günaydın ve Güneş gazeteleri başta olmak üzere pek çok yayın kuruluşu derin bir ekonomik darboğaza girdi. Bu süreçte Günaydın gazetesinde 350'den fazla kişinin işine son verilirken, Güneş gazetesinde 188 kadrolu ve 350 kadrosuz çalışanın kurumla ilişiği kesildi.
Kriz sadece Nadir'in yayınlarıyla sınırlı kalmayarak tüm basın işkolunu etkisi altına aldı. Gelişim Yayınları toplam çalışan sayısını 400'den 300'e indirirken, Türk basın tarihinin köklü gazetelerinden Tercüman da mali yükümlülüklerini yerine getiremeyerek maaş ve ikramiye ödemelerinde büyük aksaklıklar yaşadı. Bu dönem, Türk medyasında sahiplik yapısının ve sermaye gücünün yayıncılık üzerindeki etkilerinin en sert şekilde hissedildiği, binlerce basın emekçisinin mağdur olduğu bir kırılma noktası olarak tarihe geçti.
TB Arşiv Kaydı #19950
9
Mart
1991
35 Yıl Önce
1990'ların Başında Türk Medyasında Yaşanan Asil Nadir Krizi ve Kitlesel İşten Çıkarmalar
Asil Nadir'e yönelik soruşturmalarla başlayan finansal kriz sonucu Günaydın, Güneş ve Gelişim Yayınları gibi medya kuruluşlarında yüzlerce basın çalışanı işten çıkarıldı ve sektörde büyük bir daralma yaşandı.
12.7B
HİCRİ: 22 Şaban 1411
RUMİ:3 Şubat 1442
Asil Nadir'e yönelik soruşturmalarla başlayan finansal kriz sonucu Günaydın, Güneş ve Gelişim Yayınları gibi medya kuruluşlarında yüzlerce basın çalışanı işten çıkarıldı ve sektörde büyük bir daralma yaşandı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (9 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...