Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk tarih tezi ve dil devrimi vizyonu doğrultusunda kurulan Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 9 Ocak 1936 tarihinde görkemli bir törenle kapılarını açtı. Bu kurum, sadece bir eğitim yuvası değil, aynı zamanda genç Cumhuriyet'in milli kimlik inşasında bilimsel bir temel oluşturma çabasının en önemli simgelerinden biri olarak tasarlandı.
Açılış törenine bizzat katılan Atatürk, kurumun önemini meclis konuşmalarında da sıkça dile getirmişti. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan, törende yaptığı konuşmada Türk çocuklarının dünya kültürünü yeniden canlandıracak bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, okulun misyonunu kültürel bir rönesans olarak tanımladı. Arıkan'ın ifadeleri, yeni rejimin eğitime ve evrensel kültüre bakış açısını özetleyen tarihi bir beyanat niteliği taşımaktaydı.
Sosyal bilimler alanında Türkiye'nin ilk modern fakültesi olma özelliğini taşıyan DTCF; Sümeroloji, Hititoloji ve Antropoloji gibi alanlarda yapılan çalışmalarla Türk tarihinin derinliklerini araştırmayı amaçlamıştır. Fakülte, kurulduğu günden itibaren Cumhuriyet modernleşmesinin akademik merkez üssü haline gelmiş ve Türk hümanizmasının gelişimine öncülük etmiştir.
TB Arşiv Kaydı #5910
9
Ocak
1936
90 Yıl Önce
Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Açılışı
Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla açıldı; törende Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan Türk gençliğinin dünya kültüründeki rolünü vurguladı.
25.9B
HİCRİ: 14 Şevval 1354
RUMİ:1 Şubat 1442
Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla açıldı; törende Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan Türk gençliğinin dünya kültüründeki rolünü vurguladı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (9 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...