12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar.
Kenan Evren’in Financial Times Gazetesine Verdiği Mülakat
Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta Türkiye’nin içine düştüğü istikrarsızlıktan ve kötü durumdan parlamente...
Eski Bakan Hilmi İşgüzar'ın Yüce Divan Tarafından Mahkum Edilmesi
Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, Yüce Divan'da yargılandığı dava sonucunda silah kaçakçılığı ve görevini kötüye kullanma suçlarından suçlu bulunarak h...
TKSP ve DHKD Davası Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi'nde Başladı
Özgürlük Yolu ve Devrimci Halk Kültür Dernekleri (DHKD) ile ilişkilendirilen Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davası Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi'nde gö...
Behice Boran ve Gültekin Gazioğlu'nun Vatandaşlıktan Çıkarılması
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran ve TÖB-DER Genel Başkanı Gültekin Gazioğlu, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
Veysel Güney'in İdam Edilmesi
Devrimci Yol üyesi Veysel Güney, 12 Eylül askeri darbesi sonrası yargılandığı davada suçlu bulunarak 10 Haziran 1981 tarihinde Gaziantep'te idam edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Eşcinsel Sanatçılara Sahne Yasağı Kararı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yayınladığı bildiriyle eşcinsel ve transseksüel sanatçıların sahneye çıkmasını yasaklayarak Türkiye eğlence dünyasında uzun sürecek...
Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) Davasının Başlaması
12 Eylül askeri darbesinin ardından Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) yöneticileri hakkında açılan dava 15 Haziran 1981 tarihinde başladı ve siyasi faaliyetler...
Ahmet Saner ve Kadir Tanboğa'nın İdam Edilmesi
12 Eylül askeri darbesi sonrası yargılanan sol görüşlü militanlar Ahmet Saner ve Kadir Tanboğa, İstanbul'da bir ABD askerini öldürdükleri gerekçesiyle 25 Hazira...
Gırgır Mizah Dergisinin Yayımı Sıkıyönetim Tarafından Durduruldu
Gırgır mizah dergisinin yayımı, son sayısındaki kapak karikatürü gerekçe gösterilerek Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından dört hafta süreyle resmen durduruldu.
Türkiye'de Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin Başlatılması
12 Eylül askeri müdahalesi sonrası Devlet Başkanı Kenan Evren, ilkokul, ortaokul ve lise müfredatlarına din dersinin zorunlu bir disiplin olarak ekleneceğini ka...
Mamak Askeri Cezaevi'nde Açlık Grevi ve Mahkûmların Hastaneye Sevki
Mamak Askeri Cezaevi'nde kötü koşulları protesto etmek amacıyla açlık grevi yapan mahkûmlardan sağlık durumu kritikleşen 16 kişi, acil tıbbi müdahale için hasta...
MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nın Başlaması
Alparslan Türkeş ve 219 sanığın idam istemiyle yargılandığı MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası, 12 Eylül askeri darbesinin ardından Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı...
DİSK Davasında Abdullah Baştürk ve Yürütme Kurulu Üyelerinin Tahliyesi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu davasında Genel Başkan Abdullah Baştürk ve 8 yürütme kurulu üyesi tahliye edildi; Baştürk başka bir dava nedeniyle tutu...
Gözaltı Süresinin 90 Günden 45 Güne İndirilmesi
Milli Güvenlik Konseyi, 12 Eylül askeri müdahalesi sonrası uygulanan 90 günlük azami gözaltı süresini 45 güne indiren yasal düzenlemeyi onaylayarak yürürlüğe ko...
Askeri Yargıtay'ın Şerafettin Top Hakkındaki Ölüm Cezasını Onaması
Askeri Yargıtay, Cumhuriyet Savcısı Nihat Gerçek'i katleden sağ görüşlü Şerafettin Top hakkında verilen ölüm cezasını hukuki incelemelerin ardından kesinleştire...