Tarihten Kesitler
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar
228 Olay
0 Görüntülenme
8 Ağustos
1980
Olay
Kahramanmaraş Katliamı Davası Sonuçlandı: 22 Sanığa İdam Cezası
Kahramanmaraş katliamı davası sonuçlandı; mahkeme heyeti, olaylarda sorumluluğu bulunan 22 sanığı ölüm cezasına çarptırırken çok sayıda sanık hakkında da ağır hapis cezaları verdi.
46.8B
18 Ağustos
1980
Olay
20 İlde Sıkıyönetim Uygulamasının İki Ay Süreyle Uzatılması
Türkiye'de devam eden güvenlik politikaları kapsamında 20 ilde uygulanmakta olan sıkıyönetim rejimi, yetkili mercilerin kararıyla iki ay süreyle daha uzatıldı.
46.8B
29 Ağustos
1980
Olay
Kenan Evren'in 'Ordu Kışlaya Dönmüştür' Açıklaması
12 Eylül askeri darbesinin ardından Devlet Başkanı olan Kenan Evren, 29 Ağustos 1981'de ordunun her zaman ulusuna yardım ederek kışlasına döndüğünü belirten tarihi açıklamasını yaptı.
50.9B
1 Eylül
1980
Olay
Türkiye'de 1980 Öncesi Siyasi Şiddet Olayları ve CHP Zile İlçe Başkanı Suikastı
Türkiye genelinde tırmanan siyasi kutuplaşma neticesinde, aralarında Cumhuriyet Halk Partisi Zile İlçe Başkanı Nihat Gün'ün de bulunduğu on dokuz kişi düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti.
56.6B
15 Eylül
1980
Olay
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk Siyasi ve Sendikal Düzenlemeler
12 Eylül askeri müdahalesinin ardından grevler yasaklandı, belediye başkanları görevden alınarak yerlerine subaylar atandı ve DİSK, MİSK ile Hak-İş gibi sendikaların faaliyetleri durduruldu.
48.4B
19 Eylül
1980
Olay
Serdar Soyergin'in Sıkıyönetim Mahkemesi Tarafından İdama Mahkûm Edilmesi
Serdar Soyergin, bir yüzbaşıyı öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı Adana Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından gerçekleştirilen tek duruşma sonucunda idam cezasına mahkûm edildi.
47.6B
2 Ekim
1980
Olay
DİSK Avukatı Ahmet Veziroğlu'nun Emniyetteki Şüpheli Ölümü
DİSK avukatı Ahmet Veziroğlu, gözaltında bulunduğu Bursa Emniyet Müdürlüğü binasında hayatını kaybetti. Emniyet yetkilileri olayın pencereden atlayarak gerçekleşen bir intihar olduğunu savundu.
61.4B
6 Ekim
1980
Olay
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk İdam Kararlarının Onaylanması
Milli Güvenlik Konseyi, 12 Eylül darbesi sonrası sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu ve sol görüşlü Necdet Adalı’nın idam cezalarını onaylayarak askeri rejimin ilk infaz sürecini başlattı.
52.5B
17 Ekim
1980
Olay
Milli Güvenlik Konseyi Tarafından Kıdem Tazminatına Üst Sınır Getirilmesi
Milli Güvenlik Konseyi, işçi haklarını doğrudan etkileyen bir kararla kıdem tazminatına tavan sınırı getirerek yıllık ödeme tutarını asgari ücretin 7,5 katı ile sınırlandırdı.
33.1B
25 Ekim
1980
Olay
Serdar Soyergin'in İdam Edilmesi
12 Eylül askeri darbesinin ardından sol görüşlü Serdar Soyergin, bir askeri öldürdüğü suçlamasıyla yargılandığı dava sonucunda Adana Kapalı Cezaevi'nde idam edildi.
40.0B
7 Kasım
1980
Olay
Toplu Suçlarda Gözaltı Süresinin 90 Güne Çıkarılması
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yapılan yasal düzenlemeyle, toplu suçlar kapsamında gözaltı süresi 30 günden 90 güne çıkarılarak temel hak ve hürriyetler askıya alındı.
54.3B
26 Ocak
1979
Olay
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nın Polis Derneklerini Kapatma Kararı
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı; Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der'in faaliyetlerini durdurarak emniyet teşkilatındaki siyasi kutuplaşmaya ve örgütlü yapılara askeri müdahalede bulundu.
16.5B
11 Şubat
1979
Olay
Alparslan Türkeş'in Siyasi Şiddet ve Sağ-Sol Çatışmasına İlişkin Açıklaması
MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Türkiye'deki anarşinin kaynağının komünist örgütler olduğunu belirterek sağ kesimin sistematik bir terör odağı olduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.
15.3B
8 Mart
1979
Olay
Kenan Evren'in Kolluk Kuvvetleri Yasalarına İlişkin Açıklaması
Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, İngiltere ziyareti sırasında Türk polis ve jandarmasının görev ve yetkilerini belirleyen yasaların yetersiz olduğunu ve revize edilmesi gerektiğini belirtti.
18.2B
19 Mart
1979
Olay
Süleyman Demirel'in Allende Benzetmesi ve Hükümete Yönelik Eleştirileri
Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, art arda gelen zamlar üzerine yaptığı açıklamada hükümetin gidişatını darbeyle devrilen Şili lideri Salvador Allende'nin son dönemine benzetti.
14.8B