TARiHTE BUGÜN
YENİ
2026: İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti 2026: Berlin'de Elektrik Sabotajı 2026: Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Operasyonu 2026: Kış Olimpiyatları İtalya'da Başladı 2025: Ferdi Tayfur hayatını kaybetti 2024: Genco Erkal hayatını kaybetti 2024: Hamas lideri İsmail Haniye suikasti 2024: Kenan Işık hayatını kaybetti 2024: Erkan Yolaç hayatını kaybetti 2024: Ayten Gökçer Hayatını Kaybetti 2024: Ayla Algan hayatını kaybetti 2023: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu Oldu 2023: Erkin Koray hayatını kaybetti. 2023: Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Filenin Sultanları Oldu Türkiye Altın Madalya Aldı 2023: Özkan Uğur hayatını kaybetti!
2026: İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti 2026: Berlin'de Elektrik Sabotajı 2026: Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Operasyonu 2026: Kış Olimpiyatları İtalya'da Başladı 2025: Ferdi Tayfur hayatını kaybetti 2024: Genco Erkal hayatını kaybetti 2024: Hamas lideri İsmail Haniye suikasti 2024: Kenan Işık hayatını kaybetti 2024: Erkan Yolaç hayatını kaybetti 2024: Ayten Gökçer Hayatını Kaybetti 2024: Ayla Algan hayatını kaybetti 2023: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu Oldu 2023: Erkin Koray hayatını kaybetti. 2023: Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Filenin Sultanları Oldu Türkiye Altın Madalya Aldı 2023: Özkan Uğur hayatını kaybetti!

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi

Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi

Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar.

228 Kayıt 0 Görüntülenme
1980
Kahramanmaraş Katliamı Davası Sonuçlandı: 22 Sanığa İdam Cezası
Olay 8 Ağustos 1980
46.8B
Kahramanmaraş Katliamı Davası Sonuçlandı: 22 Sanığa İdam Cezası

Kahramanmaraş katliamı davası sonuçlandı; mahkeme heyeti, olaylarda sorumluluğu bulunan 22 sanığı ölüm cezasına çarptırırken çok sayıda sanık hakkında da ağır h...

1980
20 İlde Sıkıyönetim Uygulamasının İki Ay Süreyle Uzatılması
Olay 18 Ağustos 1980
46.8B
20 İlde Sıkıyönetim Uygulamasının İki Ay Süreyle Uzatılması

Türkiye'de devam eden güvenlik politikaları kapsamında 20 ilde uygulanmakta olan sıkıyönetim rejimi, yetkili mercilerin kararıyla iki ay süreyle daha uzatıldı.

1980
Kenan Evren'in 'Ordu Kışlaya Dönmüştür' Açıklaması
Olay 29 Ağustos 1980
50.9B
Kenan Evren'in 'Ordu Kışlaya Dönmüştür' Açıklaması

12 Eylül askeri darbesinin ardından Devlet Başkanı olan Kenan Evren, 29 Ağustos 1981'de ordunun her zaman ulusuna yardım ederek kışlasına döndüğünü belirten tar...

1980
Türkiye'de 1980 Öncesi Siyasi Şiddet Olayları ve CHP Zile İlçe Başkanı Suikastı
Olay 1 Eylül 1980
56.6B
Türkiye'de 1980 Öncesi Siyasi Şiddet Olayları ve CHP Zile İlçe Başkanı Suikastı

Türkiye genelinde tırmanan siyasi kutuplaşma neticesinde, aralarında Cumhuriyet Halk Partisi Zile İlçe Başkanı Nihat Gün'ün de bulunduğu on dokuz kişi düzenlene...

1980
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk Siyasi ve Sendikal Düzenlemeler
Olay 15 Eylül 1980
48.4B
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk Siyasi ve Sendikal Düzenlemeler

12 Eylül askeri müdahalesinin ardından grevler yasaklandı, belediye başkanları görevden alınarak yerlerine subaylar atandı ve DİSK, MİSK ile Hak-İş gibi sendika...

1980
Serdar Soyergin'in Sıkıyönetim Mahkemesi Tarafından İdama Mahkûm Edilmesi
Olay 19 Eylül 1980
47.6B
Serdar Soyergin'in Sıkıyönetim Mahkemesi Tarafından İdama Mahkûm Edilmesi

Serdar Soyergin, bir yüzbaşıyı öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı Adana Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından gerçekleştirilen tek duruşma sonucunda idam cezasına mah...

1980
DİSK Avukatı Ahmet Veziroğlu'nun Emniyetteki Şüpheli Ölümü
Olay 2 Ekim 1980
61.4B
DİSK Avukatı Ahmet Veziroğlu'nun Emniyetteki Şüpheli Ölümü

DİSK avukatı Ahmet Veziroğlu, gözaltında bulunduğu Bursa Emniyet Müdürlüğü binasında hayatını kaybetti. Emniyet yetkilileri olayın pencereden atlayarak gerçekle...

1980
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk İdam Kararlarının Onaylanması
Olay 6 Ekim 1980
52.5B
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk İdam Kararlarının Onaylanması

Milli Güvenlik Konseyi, 12 Eylül darbesi sonrası sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu ve sol görüşlü Necdet Adalı’nın idam cezalarını onaylayarak askeri rejimin ilk...

1980
Milli Güvenlik Konseyi Tarafından Kıdem Tazminatına Üst Sınır Getirilmesi
Olay 17 Ekim 1980
33.1B
Milli Güvenlik Konseyi Tarafından Kıdem Tazminatına Üst Sınır Getirilmesi

Milli Güvenlik Konseyi, işçi haklarını doğrudan etkileyen bir kararla kıdem tazminatına tavan sınırı getirerek yıllık ödeme tutarını asgari ücretin 7,5 katı ile...

1980
Serdar Soyergin'in İdam Edilmesi
Olay 25 Ekim 1980
40.0B
Serdar Soyergin'in İdam Edilmesi

12 Eylül askeri darbesinin ardından sol görüşlü Serdar Soyergin, bir askeri öldürdüğü suçlamasıyla yargılandığı dava sonucunda Adana Kapalı Cezaevi'nde idam edi...

1980
Toplu Suçlarda Gözaltı Süresinin 90 Güne Çıkarılması
Olay 7 Kasım 1980
54.3B
Toplu Suçlarda Gözaltı Süresinin 90 Güne Çıkarılması

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yapılan yasal düzenlemeyle, toplu suçlar kapsamında gözaltı süresi 30 günden 90 güne çıkarılarak temel hak ve hürriyetle...

1979
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nın Polis Derneklerini Kapatma Kararı
Olay 26 Ocak 1979
16.5B
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nın Polis Derneklerini Kapatma Kararı

Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı; Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der'in faaliyetlerini durdurarak emniyet teşkilatındaki siyasi kutuplaşmaya ve örgütlü yapılara...

1979
Alparslan Türkeş'in Siyasi Şiddet ve Sağ-Sol Çatışmasına İlişkin Açıklaması
Olay 11 Şubat 1979
15.3B
Alparslan Türkeş'in Siyasi Şiddet ve Sağ-Sol Çatışmasına İlişkin Açıklaması

MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Türkiye'deki anarşinin kaynağının komünist örgütler olduğunu belirterek sağ kesimin sistematik bir terör odağı olduğu yönünd...

1979
Kenan Evren'in Kolluk Kuvvetleri Yasalarına İlişkin Açıklaması
Olay 8 Mart 1979
18.2B
Kenan Evren'in Kolluk Kuvvetleri Yasalarına İlişkin Açıklaması

Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, İngiltere ziyareti sırasında Türk polis ve jandarmasının görev ve yetkilerini belirleyen yasaların yetersiz olduğunu ve revize...

1979
Süleyman Demirel'in Allende Benzetmesi ve Hükümete Yönelik Eleştirileri
Olay 19 Mart 1979
14.8B
Süleyman Demirel'in Allende Benzetmesi ve Hükümete Yönelik Eleştirileri

Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, art arda gelen zamlar üzerine yaptığı açıklamada hükümetin gidişatını darbeyle devrilen Şili lideri Salvador Allende'nin...

TB Keşfet
Tarihte Bugün Hesabım