TARiHTE BUGÜN
YENİ
2026: İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti 2026: Berlin'de Elektrik Sabotajı 2026: Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Operasyonu 2026: Kış Olimpiyatları İtalya'da Başladı 2025: Ferdi Tayfur hayatını kaybetti 2024: Genco Erkal hayatını kaybetti 2024: Hamas lideri İsmail Haniye suikasti 2024: Kenan Işık hayatını kaybetti 2024: Erkan Yolaç hayatını kaybetti 2024: Ayten Gökçer Hayatını Kaybetti 2024: Ayla Algan hayatını kaybetti 2023: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu Oldu 2023: Erkin Koray hayatını kaybetti. 2023: Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Filenin Sultanları Oldu Türkiye Altın Madalya Aldı 2023: Özkan Uğur hayatını kaybetti!
2026: İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti 2026: Berlin'de Elektrik Sabotajı 2026: Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Operasyonu 2026: Kış Olimpiyatları İtalya'da Başladı 2025: Ferdi Tayfur hayatını kaybetti 2024: Genco Erkal hayatını kaybetti 2024: Hamas lideri İsmail Haniye suikasti 2024: Kenan Işık hayatını kaybetti 2024: Erkan Yolaç hayatını kaybetti 2024: Ayten Gökçer Hayatını Kaybetti 2024: Ayla Algan hayatını kaybetti 2023: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu Oldu 2023: Erkin Koray hayatını kaybetti. 2023: Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Filenin Sultanları Oldu Türkiye Altın Madalya Aldı 2023: Özkan Uğur hayatını kaybetti!

Tarihten Kesitler
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi

Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi

Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar

228 Olay 0 Görüntülenme
20 Nisan 1979 Olay
Şerafettin Elçi'nin Kürt Kimliği Açıklaması ve Ankara'daki Siyasi Yankıları
Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, 'Türkiye'de Kürtler vardır, ben de bir Kürdüm' diyerek dönemin siyasi tabularını yıktı ve Ankara'da büyük bir siyasi krizin fitilini ateşledi.
37.7B
22 Nisan 1979 Olay
İbrahim Denizciler Türk-İş Genel Başkanlığına Seçildi
İbrahim Denizciler Türk-İş Genel Başkanlığına, Sadık Şide ise yeniden genel sekreterliğe seçilerek konfederasyonun 1970'li yılların sonundaki yeni yönetim kadrosunu oluşturdu.
54.8B
25 Nisan 1979 Olay
Türkiye'de Sıkıyönetimin Kapsamının Genişletilmesi ve Süre Uzatımı
13 ilde devam eden sıkıyönetim uygulaması iki ay süreyle uzatılırken, artan toplumsal olaylar ve güvenlik gerekçeleriyle 6 yeni ilde daha sıkıyönetim ilan edildi.
40.7B
26 Nisan 1979 Olay
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 1 Mayıs Kutlamalarını Yasaklaması
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, artan siyasi gerilimi ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının şehir genelinde yapılmasını tamamen yasakladığını resmen bildirdi.
43.9B
28 Nisan 1979 Olay
DİSK Yöneticilerinin 1 Mayıs Yasağı Nedeniyle Gözaltına Alınması
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 1 Mayıs kutlamalarını yasaklama kararına uymayacaklarını açıklayan DİSK Genel Başkanı ve dört sendika yöneticisi emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.
50.7B
26 Mayıs 1979 Olay
Bülent Ecevit'in CHP 24. Olağan Kurultayı'nda Yeniden Genel Başkan Seçilmesi
Bülent Ecevit, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 24. Olağan Kurultayı'nda delegelerin büyük desteğini alarak yeniden genel başkan seçildi ve partideki liderliğini perçinledi.
62.2B
11 Haziran 1979 Olay
DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve Yöneticilerinin Hapis Cezasına Çarptırılması
DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve yedi sendika yöneticisi, halkı suç işlemeye tahrik ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada yedişer gün hapis cezasına mahkûm edildi.
53.8B
1 Temmuz 1979 Olay
Ankara'da MİSK Eğitim Merkezine Bombalı Saldırı ve MHP Genel Merkezinin Taranması
Ankara'da Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu Eğitim Merkezi bombalı saldırıya uğradı ve Milliyetçi Hareket Partisi genel merkezi kimliği belirsiz kişilerce silahla tarandı.
61.0B
6 Temmuz 1979 Olay
Milliyetçi Hareket Partisi Hakkında Adli Soruşturma Başlatılması
Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Temmuz 1979 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nin siyasi faaliyetlerini ve yasal statüsünü incelemek amacıyla kapsamlı bir adli soruşturma başlattı.
65.0B
6 Temmuz 1979 Olay
TÖB-DER Giresun Bölge Avukatı Alaattin Aydemir’in Öldürülmesi
Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) Giresun bölge avukatı Alaattin Aydemir, Türkiye’nin siyasi şiddet sarmalında olduğu bir dönemde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.
65.3B
12 Ağustos 1979 Olay
Bingöl Belediye Başkanı Hasan Tekin ve Kardeşine Yönelik Suikast
Bingöl Belediye Başkanı Hasan Tekin ve kardeşi, uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatlarını kaybetti. Olay, 1970'li yılların sonunda Türkiye'de tırmanan siyasi şiddetin bir parçası oldu.
55.2B
26 Ağustos 1979 Olay
Kenan Evren’in Türk Silahlı Kuvvetleri ve Ülke Bütünlüğü Hakkındaki Açıklaması
Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülke bütünlüğünü tehdit eden unsurları yok edebilecek güce sahip olduğunu belirterek sert bir uyarıda bulundu.
64.8B
11 Eylül 1979 Ölüm
Prof. Dr. Fikret Ünsal Suikastı
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Başkanı Profesör Dr. Fikret Ünsal, 1979 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
47.7B
18 Eylül 1979 Olay
Adana Öğretmen Lojmanları Baskını ve 6 Öğretmenin Katliamı
Adana'da 24 Aralık 1979 tarihinde öğretmen lojmanlarını basan silahlı saldırganlar, farklı branşlarda görev yapan altı öğretmeni kurşuna dizerek katletti.
53.1B
18 Ekim 1979 Olay
Balgat Katliamı ve Sanıkların İdama Mahkum Edilmesi
Ankara Balgat'ta 10 Ağustos 1978'de sol görüşlülerin gittiği kahvehanelere düzenlenen saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti; sanıklar Mustafa Pehlivanlı ve İsa Armağan idama mahkum edildi.
45.2B
TB Keşfet
Tarihte Bugün Hesabım