Tarihten Kesitler
12 Eylül Askeri Darbesi
Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.
12 Eylül Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar
82 Olay
0 Görüntülenme
25 Eylül
1979
Olay
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın MHP’nin Batı Almanya Faaliyetlerini İncelemesi
Cumhuriyet Başsavcılığı, 1979 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'nin Batı Almanya'daki teşkilatlanma ve faaliyetlerine yönelik resmi bir inceleme başlatarak ilgili kurumlardan kapsamlı bilgi talep etti.
40.0B
27 Ekim
1979
Olay
Bayrampaşa Kahvehane Katliamı
İstanbul Bayrampaşa’da sağ görüşlü militanların bir kahvehaneyi taraması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Olay, 12 Eylül darbesi öncesindeki siyasi şiddet ortamının en kanlı saldırılarından biri oldu.
12.1B
30 Ekim
1979
Olay
Artvin Cezaevi Firarı (1980)
11 Temmuz 1980 tarihinde Artvin Cezaevi'nde tutuklu bulunan 15 siyasi mahkum, güvenlik açıklarından faydalanarak firar etti. Olay, Türkiye'nin 12 Eylül öncesi siyasi atmosferinde geniş yankı buldu.
55.8B
11 Temmuz
1978
Ölüm
Bedrettin Cömert suikasti
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Bedrettin Cömert, suikastta. Sanat tarihçisi, şair, yazar ve çevirmen Cömert "Sanatın Öyküsü" adlı çevirisiyle Türk Dil Kurumu 1977 Çeviri Ödülü'nü kazanmıştı.
34.7B
10 Mayıs
1971
Olay
Sıkıyönetim Kanunu'nda Değişiklik: Gözaltı Süresinin 30 Güne Çıkarılması
Sıkıyönetim Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle gözaltı süresi 30 güne çıkarılarak 12 Eylül dönemi hukuk uygulamalarında kişi hürriyeti ve güvenliği üzerinde belirleyici bir kısıtlama getirildi.
61.7B
21 Ağustos
1970
Olay
Ankara’da Hukuk ve DTCF Fakültelerinin Sağcı Gruplar Tarafından İşgali
Ankara Üniversitesi Hukuk ile Dil ve Tarih-Coğrafya fakülteleri, sağ görüşlü militan gruplar tarafından işgal edilerek eğitim faaliyetlerinin durmasına ve siyasi gerilimin tırmanmasına yol açtı.
41.9B
1 Mayıs
1910
Doğum
Siyasetçi ve Sosyolog Behice Boran'ın Doğumu
Türkiye'nin ilk kadın parti genel başkanı, akademisyen ve kuramsal sosyalist düşüncenin öncü ismi Behice Boran, toplumsal mücadelelerle dolu bir hayata adım attı.
71.6B