TARiHTE BUGÜN
YENİ
2026: İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti 2026: Berlin'de Elektrik Sabotajı 2026: Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Operasyonu 2026: Kış Olimpiyatları İtalya'da Başladı 2025: Ferdi Tayfur hayatını kaybetti 2024: Genco Erkal hayatını kaybetti 2024: Hamas lideri İsmail Haniye suikasti 2024: Kenan Işık hayatını kaybetti 2024: Erkan Yolaç hayatını kaybetti 2024: Ayten Gökçer Hayatını Kaybetti 2024: Ayla Algan hayatını kaybetti 2023: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu Oldu 2023: Erkin Koray hayatını kaybetti. 2023: Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Filenin Sultanları Oldu Türkiye Altın Madalya Aldı 2023: Özkan Uğur hayatını kaybetti!
2026: İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti 2026: Berlin'de Elektrik Sabotajı 2026: Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Operasyonu 2026: Kış Olimpiyatları İtalya'da Başladı 2025: Ferdi Tayfur hayatını kaybetti 2024: Genco Erkal hayatını kaybetti 2024: Hamas lideri İsmail Haniye suikasti 2024: Kenan Işık hayatını kaybetti 2024: Erkan Yolaç hayatını kaybetti 2024: Ayten Gökçer Hayatını Kaybetti 2024: Ayla Algan hayatını kaybetti 2023: Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu Oldu 2023: Erkin Koray hayatını kaybetti. 2023: Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Filenin Sultanları Oldu Türkiye Altın Madalya Aldı 2023: Özkan Uğur hayatını kaybetti!

Tarihten Kesitler
12 Eylül Askeri Darbesi

Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.

12 Eylül Askeri Darbesi

Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar

82 Olay 0 Görüntülenme
21 Ağustos 1982 Olay
YÖK’ün Öğretim Üyelerine Yönelik İfade ve Siyaset Kısıtlamaları
Yükseköğretim Kurulu, öğretim üyelerinin basına demeç vermesini yasaklayarak siyasi parti ve derneklere üyeliklerini rektör iznine bağlayan yeni disiplin düzenlemelerini yürürlüğe koydu.
42.3B
18 Ekim 1982 Olay
Ankara Devrimci-Yol Ana Davası'nın Başlaması
12 Eylül darbesi sonrasında 574 sanığın yargılandığı ve 186 kişi için idam cezasının istendiği Ankara Devrimci-Yol davası, Mamak Askeri Cezaevi'nde kurulan mahkemede başladı.
45.2B
26 Kasım 1982 Olay
Prof. Dr. Sadun Aren’in DİSK Davası Kapsamında Tutuklanması
İktisatçı ve siyasetçi Prof. Dr. Sadun Aren, İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından DİSK davası sanığı olarak tutuklandı. Daha önce bir kitabından dolayı yargılanan Aren, bu suçlamadan beraat etmişti.
40.4B
17 Mart 1981 Olay
İlhan Erdost Cinayeti Davasının Başlaması
Onur Yayınları yönetmeni İlhan Erdost'un 7 Kasım 1980'de Mamak Askeri Cezaevi'nde dövülerek öldürülmesine ilişkin dava, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Mahkemesi'nde görülmeye başladı.
14.1B
19 Mart 1981 Olay
Erdal Eren'in İdam Edilmesi
Erdal Eren, Ankara'da bir inzibat erini öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı davada ölüm cezasına çarptırıldı ve kemik yaşı tartışmalarına rağmen 13 Aralık 1980 tarihinde idam edildi.
15.2B
23 Nisan 1981 Olay
Tuncay Mataracı'nın Yüce Divan'a Sevk Edilmesi
Milli Güvenlik Konseyi, eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı'nın rüşvet ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle Yüce Divan'da yargılanmasına karar verdi.
62.1B
11 Haziran 1981 Olay
Bülent Ersoy'a Sahne Yasağı Getirilmesi
12 Eylül darbe yönetimi, Türk sanat müziği sanatçısı Bülent Ersoy'un sahneye çıkmasını yasakladı. Sekiz yıl süren bu kısıtlama, sanatçının kimliği ve dönemin siyasi atmosferiyle şekillendi.
53.9B
6 Kasım 1981 Olay
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Kuruluşu ve 6 Kasım Protestoları
1981 yılında kurulan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite yapısındaki merkeziyetçi tutumu nedeniyle her yıl 6 Kasım'da öğrenciler tarafından düzenlenen eylemlerle protesto edilmektedir.
63.1B
5 Mart 1980 Olay
1980 Zile Olayları
Tokat'ın Zile ilçesinde öğrenciler arasında başlayan ve halkın katılımıyla büyüyen olaylarda Alevi ve CHP’li vatandaşlara ait iş yerleri tahrip edildi, bir kişi öldü ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
15.2B
1 Mayıs 1980 Olay
12 Eylül Öncesi Son Yasal 1 Mayıs Kutlamaları ve Tatil Statüsünün Kaldırılması
12 Eylül darbesi öncesinde son yasal 1 Mayıs kutlamaları Mersin'de gerçekleştirildi ve darbe sonrası 1 Mayıs'ın resmi tatil statüsü kaldırılarak çalışma günlerine dahil edildi.
79.3B
22 Haziran 1980 Olay
Bülent Demir Suikastı
İstanbul Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bülent Demir, 10 Temmuz 1980 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederek siyasi cinayetlerin kurbanı oldu.
43.4B
24 Haziran 1980 Olay
Rıza Altınok ve Ailesine Yönelik Suikast
MHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Rıza Altınok, 2 Nisan 1980 tarihinde eşi ve kızıyla birlikte uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybederek Türkiye'deki siyasi şiddet ortamının kurbanı oldu.
47.9B
11 Temmuz 1980 Olay
Fatsa Nokta Operasyonu ve Belediye Başkanı Fikri Sönmez'in Gözaltına Alınması
Ordu'nun Fatsa ilçesinde düzenlenen 'nokta operasyonu' ile sokağa çıkma yasağı ilan edildi, Belediye Başkanı Fikri Sönmez dahil 300 kişi gözaltına alınarak yerel yönetim görevden el çektirildi.
36.3B
22 Temmuz 1980 Olay
Kemal Türkler Suikastı
DİSK kurucu genel başkanı ve Türkiye işçi sınıfının önde gelen liderlerinden Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul'da düzenlenen silahlı suikast sonucu yaşamını yitirdi.
51.6B
23 Temmuz 1980 Olay
Kemal Türkler Suikastı Sonrası DİSK'in Genel Grevi
Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler'in suikasta uğramasının ardından DİSK üyesi işçiler, cinayeti protesto etmek amacıyla tüm Türkiye genelinde üretimi durdurarak genel grev başlattı.
61.8B
TB Keşfet
Tarihte Bugün Hesabım