Tarihten Kesitler
27 Mayıs
Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.
27 Mayıs
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar
8 Olay
0 Görüntülenme
26 Mayıs
1981
Olay
Milli Birlik Komitesi Üyelerinin Anıtkabir Ziyaretinin Engellenmesi
1960 askeri darbesini gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi üyelerinin 27 Mayıs'ın yıldönümünde Anıtkabir'e toplu halde gitme talebi Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından reddedildi.
62.4B
24 Ocak
1972
Olay
İsmet İnönü'nün Siyasi İdamların Kaldırılması ve Sıkıyönetim Talebi
İsmet İnönü, Türkiye’de siyasi suçlar için idam cezasının kaldırılması gerektiğini vurgulayarak demokratikleşme adımları kapsamında sıkıyönetim uygulamasının derhal sonlandırılması çağrısında bulundu.
16.0B
3 Mart
1962
Olay
Tedbirler Kanunu'nun TBMM'de Kabul Edilmesi
TBMM'de temsil edilen dört partinin ortaklaşa sunduğu Tedbirler Kanunu, anayasal düzeni korumak amacıyla kabul edildi ve basın özgürlüğü kısıtlamaları nedeniyle siyasi tartışmalara yol açtı.
20.0B
6 Mart
1962
Olay
Ekrem Alican'ın Yeni Türkiye Partisi Genel Başkanlığından İstifası
Ekrem Alican, Yeni Türkiye Partisi genel başkanlığından istifa ederek aktif siyasi liderlik görevini bıraktı; bu gelişme partinin zayıflama sürecini ve Türk sağındaki dönüşümü hızlandırdı.
14.7B
20 Mayıs
1961
Olay
27 Mayıs Sonrası İlk Büyük İşçi Mitingi: Eskişehir Buluşması
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından düzenlenen ilk büyük işçi mitingi, binlerce işçinin katılımıyla Eskişehir’de gerçekleştirilerek Türk sendikacılık tarihinde yeni bir dönemin kapılarını araladı.
71.9B
5 Eylül
1961
Olay
Çankaya'da toplanan parti liderleri
Çankaya'da toplanan parti liderleri seçim konuşmalarında 27 Mayıs'ı eleştirmeme ve Demokrat Partiyi övmeme bildirisi imzaladı. Liderler, ayrıca, rejimin ahlakını bozmayacaklarına dair şeref sözü verdiler.
39.6B
8 Haziran
1960
Olay
27 Mayıs Müdahalesi Sonrası İstanbul Destek Mitingi
İstanbul'da toplanan on binlerce kişi, 27 Mayıs askeri müdahalesini ve orduyu desteklemek amacıyla büyük bir miting düzenleyerek yeni yönetime ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne olan bağlılıklarını ilan etti.
88.4B
21 Eylül
1960
Olay