Tarihten Kesitler
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar
99 Olay
0 Görüntülenme
25 Nisan
1983
Olay
1983 Siyasi Partiler Kanunu'nun Yürürlüğe Girmesi
12 Eylül askeri müdahalesinin ardından hazırlanan ve yurttaşların siyasal faaliyetlerini kısıtlayan yeni Siyasi Partiler Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
40.8B
28 Ocak
1982
Olay
İdam Hükümlüsü Firari İsa Armağan'ın İran'da Yakalanması
Balgat Katliamı davasında idam cezasına çarptırılan ve askeri cezaevinden firar eden sağ görüşlü eylemci İsa Armağan, uzun süren firari hayatının ardından İran'da yakalanarak tutuklandı.
13.1B
12 Şubat
1982
Olay
MGK'nın 1982 Anayasası Taslağı İçin Görüş Bildirme İzni
Milli Güvenlik Konseyi, feshedilen siyasi partilerin eski yöneticileri haricindeki vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının hazırlanan yeni anayasa taslağı hakkında görüş açıklamalarına yönelik kısıtlamaları kaldırdı.
15.2B
11 Mart
1982
Olay
Bülent Ecevit'in Nevşehir Emniyet Müdürü'ne Hakaret İddiasıyla İfade Vermesi
Kapatılan CHP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, Nevşehir Emniyet Müdürü'ne "Sen nasıl müdürsün?" diyerek hakaret ettiği iddiasıyla yargı makamlarına ifade verdi.
14.8B
16 Mart
1982
Olay
Eski Bakan Tuncay Mataracı'nın Yüce Divan Tarafından Mahkum Edilmesi
Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, rüşvet suçlamasıyla yargılandığı Yüce Divan'da 16 Mart 1982 tarihinde 36 yıl hapis ve ağır para cezasına çarptırıldı.
13.6B
27 Mart
1982
Olay
Fikri Arıkan'ın İdam Edilmesi
12 Eylül askeri darbesi sonrası yargılanan ve iki kişiyi öldürmekten suçlu bulunan sağ görüşlü Fikri Arıkan'ın idam cezası Ankara Kapalı Cezaevi'nde infaz edildi.
18.5B
16 Nisan
1982
Olay
Bülent Ecevit'in Sıkıyönetim Mahkemesi Tarafından Tutuklanması
Eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, 12 Eylül askeri müdahalesi sonrası siyasi yasaklara rağmen yaptığı açıklamalar nedeniyle Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından tutuklandı.
25.0B
26 Nisan
1982
Olay
Bülent Ecevit Hakkında Yeni Bir Tutuklama Kararı Verildi
10 Nisan'dan beri cezaevinde tutulan eski Başbakan Bülent Ecevit hakkında, askeri yönetimin koyduğu siyasi yasakları ihlal ettiği gerekçesiyle yeni bir tutuklama kararı daha çıkarıldı.
44.0B
7 Mayıs
1982
Olay
12 Eylül Dönemi Siyasi Davalarına İlişkin Genelkurmay Verileri
Genelkurmay Başkanlığı, Aralık 1981 itibarıyla sol, sağ ve bölücü örgüt üyeliği suçlamasıyla 17 bin 374 kişi hakkında 167 farklı dava açıldığını resmi verilerle kamuoyuna duyurdu.
41.0B
6 Ocak
1981
Olay
DİSK Davası ve Genel Başkan Kemal Nebioğlu'nun Tutuklanması
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu davasında gözaltında tutulan 39 kişiden, aralarında Genel Başkan Kemal Nebioğlu’nun da bulunduğu 15 sendikacı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
17.3B
20 Ocak
1981
Olay
İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi'nin 223 DİSK Üyesini Tutuklaması
İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) mensubu 223 kişi hakkında tutuklama kararı vererek askeri darbe sonrası sendikal faaliyetlere yönelik kapsamlı hukuki süreci başlattı.
15.5B
22 Ocak
1981
Olay
MİSK Yöneticilerinin Serbest Bırakılması
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından gözaltında tutulan Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu (MİSK) yöneticilerinin tamamı, yapılan incelemeler sonucunda serbest bırakıldı.
16.8B
2 Şubat
1981
Olay
Eski Bakan Hilmi İşgüzar'ın Yüce Divan'a Sevk Edilmesi
Milli Güvenlik Konseyi, eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar'ı yolsuzluk suçlamasıyla Yüce Divan'a sevk etti. İşgüzar, bu makama gönderilen altıncı bakan olarak tarihe geçti.
15.5B
6 Şubat
1981
Olay
İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mahmut Dikler Suikastı
İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mahmut Dikler, 11 Ocak 1980 tarihinde aracına düzenlenen silahlı saldırı sonucu koruma polisiyle birlikte hayatını kaybetti.
14.9B
10 Şubat
1981
Olay
12 Eylül Döneminde Beş Sanatçıya "Teslim Ol" Çağrısı Yapıldı
Genelkurmay Sıkıyönetim Askeri Hizmetler Koordinasyon Başkanlığı; Cem Karaca, Melike Demirağ, Şanar Yurdatapan, Sema Poyraz ve Selda Bağcan'a yönelik resmen "teslim ol" çağrısı yayımladı.
16.9B