Tarihten Kesitler
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar
99 Olay
0 Görüntülenme
8 Şubat
1980
Olay
1980 Tariş İşçi Direnişi ve Fabrika İşgalleri
Tariş işçileri, işletmenin çeşitli bölümlerini işgal ederek Çiğli İplik Fabrikası'nda barikatlar kurdu ve 1980 yılının başında Türkiye tarihinin en büyük işçi direnişlerinden birini başlattı.
17.2B
14 Şubat
1980
Olay
Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in İç Tehdit ve Sıkıyönetim Açıklaması
Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Türkiye’deki iç karışıklıklara karşı ordunun tutumunu açıklayarak kan dökülmemesi için müdahalenin kontrollü yapıldığını ve asıl tehdidin iç düşmanlar olduğunu belirtti.
15.6B
15 Mart
1980
Olay
Bülent Ecevit'in Süleyman Demirel'e Yönelik 'Ayetullah' Benzetmesi
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, siyasi rakibi Süleyman Demirel'in yönetim anlayışını sert bir dille eleştirerek kendisini 'Ayetullah' olarak nitelendirdi ve büyük bir polemik başlattı.
16.1B
26 Ocak
1979
Olay
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nın Polis Derneklerini Kapatma Kararı
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı; Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der'in faaliyetlerini durdurarak emniyet teşkilatındaki siyasi kutuplaşmaya ve örgütlü yapılara askeri müdahalede bulundu.
16.5B
11 Şubat
1979
Olay
Alparslan Türkeş'in Siyasi Şiddet ve Sağ-Sol Çatışmasına İlişkin Açıklaması
MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Türkiye'deki anarşinin kaynağının komünist örgütler olduğunu belirterek sağ kesimin sistematik bir terör odağı olduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.
15.3B
8 Mart
1979
Olay
Kenan Evren'in Kolluk Kuvvetleri Yasalarına İlişkin Açıklaması
Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, İngiltere ziyareti sırasında Türk polis ve jandarmasının görev ve yetkilerini belirleyen yasaların yetersiz olduğunu ve revize edilmesi gerektiğini belirtti.
18.2B
19 Mart
1979
Olay
Süleyman Demirel'in Allende Benzetmesi ve Hükümete Yönelik Eleştirileri
Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, art arda gelen zamlar üzerine yaptığı açıklamada hükümetin gidişatını darbeyle devrilen Şili lideri Salvador Allende'nin son dönemine benzetti.
14.8B
20 Nisan
1979
Olay
Şerafettin Elçi'nin Kürt Kimliği Açıklaması ve Ankara'daki Siyasi Yankıları
Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, 'Türkiye'de Kürtler vardır, ben de bir Kürdüm' diyerek dönemin siyasi tabularını yıktı ve Ankara'da büyük bir siyasi krizin fitilini ateşledi.
37.6B
22 Nisan
1979
Olay
İbrahim Denizciler Türk-İş Genel Başkanlığına Seçildi
İbrahim Denizciler Türk-İş Genel Başkanlığına, Sadık Şide ise yeniden genel sekreterliğe seçilerek konfederasyonun 1970'li yılların sonundaki yeni yönetim kadrosunu oluşturdu.
54.8B
25 Nisan
1979
Olay
Türkiye'de Sıkıyönetimin Kapsamının Genişletilmesi ve Süre Uzatımı
13 ilde devam eden sıkıyönetim uygulaması iki ay süreyle uzatılırken, artan toplumsal olaylar ve güvenlik gerekçeleriyle 6 yeni ilde daha sıkıyönetim ilan edildi.
40.7B
26 Nisan
1979
Olay
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 1 Mayıs Kutlamalarını Yasaklaması
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, artan siyasi gerilimi ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının şehir genelinde yapılmasını tamamen yasakladığını resmen bildirdi.
43.9B
28 Nisan
1979
Olay
DİSK Yöneticilerinin 1 Mayıs Yasağı Nedeniyle Gözaltına Alınması
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 1 Mayıs kutlamalarını yasaklama kararına uymayacaklarını açıklayan DİSK Genel Başkanı ve dört sendika yöneticisi emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.
50.7B
27 Şubat
1978
Olay
Kenan Evren’in Genelkurmay Başkanlığına Atanması
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kenan Evren, 6 Mart 1978 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 17. Genelkurmay Başkanı olarak atandı ve Türk siyasi tarihini etkileyecek yeni bir dönemi başlattı.
13.9B
13 Mart
1978
Olay
Kenan Evren'in Parlamenter Sistemi Koruma Açıklaması
Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin demokratik düzene ve parlamenter sisteme yönelik tehditleri bertaraf edecek askeri güce sahip olduğunu kamuoyuna ilan etti.
11.6B
6 Ocak
1977
Olay
Dev-Genç İstanbul Başkanı Paşa Güven’in Yakalanması ve İYDG’nin Kapatılması
Dev-Genç İstanbul Başkanı Paşa Güven emniyet güçlerince yakalandı, İstanbul Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği faaliyetlerine son verilerek kapatıldı ve olayla ilgili 39 kişi gözaltına alındı.
17.5B